Kunstgras is een populaire keuze voor tuinen en terrassen. Het is onderhoudsvriendelijk, altijd groen en ziet er prachtig uit! Maar hoelang gaat kunstgras nu eigenlijk mee? En hoe zorgt u er voor dat het kunstgras langer mee gaat en mooi blijft? U leest het in deze blog!

 

Hoelang gaat kunstgras mee?

De levensduur van kunstgras is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de manier waarop het kunstgras is aangelegd, de kwaliteit van het gras, hoeveel het gebruikt wordt en hoe de kunstgrasmat onderhouden wordt. In het algemeen kunt u rekenen op een levensduur van 10 tot 15 jaar.

Deze factoren beïnvloeden de levensduur van kunstgras

  • De manier waarop het kunstgras is aangelegd, heeft invloed op de levensduur van de kunstgrasmat. Dat begint al bij de voorbereiding van de ondergrond waarop de mat gelegd wordt. Daarnaast is het belangrijk dat er gebruik gemaakt wordt van een drukverdeeldoek. Hierdoor komen er minder kuilen in het kunstgras. Verder is het belangrijk dat het juiste instrooizand gebruikt wordt.
  • Ook de kwaliteit van het kunstgras speelt een rol in de levensduur. Meestal is goedkoop kunstgras gemaakt van materiaal van mindere kwaliteit. Een onderkant van slechte kwaliteit zorgt ervoor dat er gemakkelijk onkruid doorheen groeit en sneller slijt.
  • Hoe meer kunstgras gebruikt wordt, hoe sneller het slijt. Kunstgras op een speelveld voor kinderen of op een sportveld heeft een kortere levensduur dan kunstgras in een (sier)tuin.
  • Onderhoud aan de kunstgrasmat. Als u kunstgras niet regelmatig borstelt of schoonmaakt, ziet u dat het kunstgras na verloop van tijd plat gaat liggen. Hierdoor oogt het kunstgras minder mooi.

Tips om de levensduur van je kunstgras te verlengen

 

Tip 1. Laat kunstgras aanleggen door een professional

Door kunstgras op de juiste manier en met de juiste materialen aan te laten leggen, is de kans op onkruid in het kunstgras minder. Hierdoor heeft kunstgras minder te lijden en is er minder onderhoud nodig.

Tip 2. Kies voor kunstgras van goede kwaliteit

Door het juiste kwaliteit kunstgras te kiezen, van een fabrikant die zorgt voor kwaliteit, blijft het kunstgras langer mooi. Dit kost wellicht wat meer, maar op langere termijn heeft u daar zeker profijt van.

Tip 3. Zet niet zomaar spullen op het kunstgras

Controleer altijd de onderkant van hetgeen u op het kunstgras zet. Hier kunnen scherpe dingen zitten die het kunstgras kapot snijden. Daarnaast is het belangrijk om meubels en andere zware spullen om de paar weken te verzetten, zodat u platgedrukte plekken kan voorkomen.

Tip 4. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen

Voor het schoonmaken van kunstgras kunt u chloor en andere agressieve middelen het beste vermijden. Ook is het verstandiger om geen hogedrukreiniger te gebruiken, ook al zeggen sommigen dat dit wel kan. Hierdoor kunnen de vezels of de mat namelijk beschadigd raken.

Tip 5. Houd kunstgras schoon

Door de kunstgrasmat vrij te houden van blad, grond en ander organisch afval ziet de kunstgras er schoon en fris uit. Zodra dit afval tussen de kunstgrasvezels gaat zitten, groeit er sneller onkruid en mos in het kunstgras. Belangrijk is dus om kunstgras regelmatig te vegen of te borstelen.

Tip 6. Borstel of veeg kunstgras regelmatig

Naast het feit dat u uw kunstgras hierdoor schoon houdt, gaan de vezels ook weer mooi overeind staan. Door dit
– afhankelijk van de mate van gebruik en de hoeveelheid blad en onkruid – om de twee tot vier weken te borstelen, blijft het kunstgras langer mooi en blijven de grasvezels overeind staan.

In het kort

De levensduur van kunstgras is afhankelijk van meerdere factoren, maar gemiddeld gaat kunstgras zo’n 10 tot 15 jaar mee. Door een kwalitatief goede kunstgras aan te laten leggen, hier zuinig mee om te gaan en het kunstgras regelmatig te vegen of te borstelen wordt de levensduur verlengt en ziet het er altijd mooi en toonbaar uit. Heeft u vragen over uw kunstgras of één van onze kunstgrasproducten? Neem dan gerust contact met ons op zodat we een gericht advies kunnen geven.

Behoud een mooi en groen gazon met Kunstgrasonderhoud.com!