Konijnen zijn schattige, nieuwsgierige en speelse huisdieren die steeds vaker hun plek vinden in huisgezinnen. Een konijn lekker rond laten scharrelen door de tuin is het leukste wat bestaat. Maar, kan dat wel? Kunnen konijnen dan wel op kunstgras? Is traditioneel gras niet veel beter voor een konijn? Dit valt gelukkig mee, een konijn heeft direct door dat het eten van kunstgras niet kan. Ook hebben ze, net als honden en katten, gelijk door dat graven niet mogelijk is. En wat als mijn kunstgras stinkt naar urinegeuren van mijn konijn? Dit kunt u voorkomen door gebruik te maken van geurneutraliserende korrels. Dus kunstgras en konijnen gaan prima samen.

Kunstgras of gewoon gras voor mijn huisdier?

Dit is een persoonlijke keuze. Wilt u de huisdieren lekker laten graven? Kies dan geen kunstgras. Bent u juist op zoek naar een stukje rust en wilt u uw tuin eenvoudiger schoonhouden? Dan is kunstgras het meest geschikt. Hieronder volgen nog een drietal voordelen van kunstgras.

1. Altijd groen

Kunstgras blijft netjes en groen, ongeacht het weer. Dit betekent dat uw konijn altijd op schoon kunstgras kan spelen, zonder modderige poten of vieze vachten. De huisdieren kunnen niet in kunstgras graven zodat ook het gazon netjes blijft.

2. Onderhoudsvriendelijk

Kunstgras vereist minder onderhoud dan echt gras. Nooit meer maaien, water geven, onkruid wieden of gaten dichten die uw lieve huisdier gemaakt heeft. Het blijft altijd netjes en mooi. Af en toe met een kunstgrasbezem over het kunstgras en het ziet er weer uit als nieuw. Als u het kunstgras daarnaast ook nog instrooit met Zeoliet, voorkomt u ook dat uw kunstgras naar urinegeuren van uw huisdieren stinkt.

3. Veiligheid en comfort

Kunstgras is speciaal ontworpen, zodat het veilig en comfortabel voor dieren is. Het is zacht onder de pootjes van uw konijn en het voorkomt verwondingen. Bovendien is het niet giftig, wat betekent dat je konijn zonder zorgen kan spelen.

Tips voor het gebruik van kunstgras met konijnen

Als u ervoor kiest om kunstgras in uw tuin te gebruiken en uw konijn hierop wilt laten spelen, hebben wij een aantal praktische tips om ervoor te zorgen dat uw konijn gelukkig blijft.

Tip 1. Kies hoogwaardig kunstgras

Niet alle kunstgrassoorten zijn gelijk. Investeer in een kwalitatief goed kunstgras dat speciaal ontworpen is voor huisdieren. Dit gras is meestal zachter en duurzamer.

Tip 2. Onderhoud uw kunstgras regelmatig

Kunstgras kan urine en ontlasting vasthouden, wat onaangename geuren kan veroorzaken. Strooi daarom het kunstgras in met Zeoliet wat de urine geuren opneemt. Hierdoor ruikt u geen urinelucht. Indien nodig kunt u, als het kunstgras stinkt, deze insprayen met Ecopets. Dit neemt bestaande urinegeuren van huisdieren weg. Borstel daarnaast ook het kunstgras regelmatig op. Zo blijft het mooi overeind staan en blijft het lekker zacht aan de pootjes van uw huisdier.

Tip 3. Zorg voor schaduw en water

Zorg dat er genoeg schaduwrijke plekken en voldoende water is. Kunstgras trekt namelijk warmte aan. Hierdoor is het belangrijk om met behulp van een schaduwdoek, een parasol of bomen schaduw te creëren. Zo kunt u helpen om de kunstgrasmat koel te houden voor uw konijn tijdens warme dagen.

Tip 4. Speelgoed en afleiding

Biedt uw konijn genoeg speelgoed en afleiding aan. Dit voorkomt dat ze uit verveling aan het kunstgras gaan knagen. Denk hierbij aan tunnels, (houten) speelgoed en kauwmaterialen voor konijnen.

Veelgestelde vragen

Is kunstgras gevaarlijk voor konijnen?

Nee, het kunstgras is niet gevaarlijk voor konijnen. Konijnen vinden het juist lekker zacht en kunnen er heerlijk op spelen en rollen. Hoe hoger het kunstgras, hoe zachter het voor konijnen en huisdieren aanvoelt. Zorg wel altijd voor voldoende afleiding zodat ze niet aan het kunstgras gaan knagen. Graven is in ieder geval niet mogelijk.

Kan een konijn op kunstgras?

Jazeker, zoals u hierboven kunt lezen is dit niet schadelijk voor uw huisdier en heeft het geen schadelijke invloed op het kunstgras of uw huisdier.

Welk kunstgras voor konijnen en huisdieren?

Kies voor een stevig type kunstgras. Meestal is dit iets duurder maar zorgt dit er wel voor dat het kunstgras mooi en heel blijft wanneer de huisdieren erop spelen.

Kan kunstgras met een hond?

Ja, ook honden kunnen op kunstgras. Bij honden is het wel belangrijk dat kunstgras op de juiste manier aangelegd wordt. Vooral bij zwaardere honden is dit van belang. Door het spelen, rennen en springen op het kunstgras kan dit namelijk aan de randen wegtrekken waardoor de hond kan gaan graven. Wordt dit op de juiste manier gelegd waarbij de kunstgrasmat tegen het straatwerk aan blijft liggen, dan levert dit geen problemen op.

Konijnen, kunstgras en plezier, met Kunstgrasonderhoud.com blijft het perfect voor mens en dier!