Het schoonmaken en onderhouden van kunstgras is een karwei wat eenvoudig lijkt. Maar hier komt stiekem veel bij komt kijken. Zo zijn er veel verschillende manieren te bedenken om het kunstgras schoon te maken. Eén daarvan is een stofzuiger. De vraag is, kan dat en is dat wel een goed idee?

Voor het onderhouden van kunstgras zijn een aantal belangrijke richtlijnen die u moet volgen om ervoor te zorgen dat de levensduur van uw kunstgras verlengt wordt. Op deze pagina leggen we uit waarom u kunstgras niet moet stofzuigen en geven wij tips met betere alternatieven voor het schoonmaken van kunstgras.

Om deze 3 redenen is het gebruik van een stofzuiger voor kunstgras geen goed idee

1. Het kunstgras raakt beschadigd

Kunstgras is ontworpen om bestand te zijn tegen verschillende weersomstandigheden, bij normaal gebruik. Onder normaal gebruik kunt u denken aan spelende kinderen, over de kunstgrasmat lopen, geen scherpe voorwerpen op het kunstgras etc. Echter, uw kunstgras reinigen met een stofzuiger is geen normaal gebruik. Dit kan ervoor zorgen dat de kunstgras vezels los komen waardoor de kunstgrasmat minder dicht wordt. Als gevolg hiervan kan er sneller onkruid door door de mat groeien.

2. Het zand wordt weggezogen

Een belangrijk aspect van kunstgras is het gebruik van instrooizand of Zeoliet. Wanneer u een stofzuiger gebruikt om het kunstgras schoon te maken, zuigt u dit zand op. Echter heeft dit zand verschillende functies:

  • Stabiliteit: Het zand zorgt ervoor dat kunstgras op zijn plaats blijft liggen en niet verschuift.
  • Omhoog houden van de vezels: Het zand ondersteund de vezels waardoor deze beter omhoog blijven staan. Dit draagt ook bij aan een natuurlijk uiterlijk van het gras.
  • Bescherming van de vezels: Doordat de vezels omhoog blijven staan slijt het kunstgras minder snel.

3. De stofzuiger raakt beschadigd

Naast het beschadigingen van uw kunstgras en het wegzuigen van zand kan ook uw stofzuiger beschadigt raken. Doordat het zand met de stofzuiger schuurt raakt deze sneller beschadigt. Daarnaast kunnen kleine deeltjes kunstgras en bijvoorbeeld takken, haren en bladeren ervoor zorgen dat de stofzuiger verstopt zit. Dit zorgt voor een verminderde zuigkracht en het verkort de levensduur van uw stofzuiger aanzienlijk.

4 betere manieren om kunstgras schoon te houden

Kunstgras stofzuigen is dus geen goed idee, maar wat zijn dan wel geschikte manieren om het kunstgras schoon te maken? Hieronder lichten we een aantal alternatieven toe waardoor u uw kunstgras beter kunt schoonmaken dan met een stofzuiger.

1. Bladblazer

Met behulp van een bladblazer kunt u blad en vuil wat op het kunstgras ligt wegblazen. Doe dit wel in een lage stand en blaas met de vleug van het kunstgras mee om te voorkomen dat u het zand verplaatst of het vuil in de kunstgrasmat blaast. Echter, het nadeel van een bladblazer is dat deze niet de vezels omhoog blaast, waardoor deze plat blijven liggen en de levensduur van kunstgras verkort.

2. Bezem

Gebruik een speciale kunstgrasbezem om vuil te verwijderen. Dit is één van de meest geschikte optie’s voor kleinere oppervlakken. Om het vuil met de bezem op een goede manier te verwijderen kunt u het beste met de vleug van de kunstgrasmat mee vegen. Vervolgens veegt u een keer tegen de vleug in waardoor de kunstgrasvezels omhoog komen te staan. Hierdoor ligt de kunstgrasmat er weer strak bij en wordt de levensduur van kunstgras verlengt.

3. Spoelen met water

In theorie is dit een goede optie om het kunstgras weer mooi te laten glanzen. Dit spoelt namelijk het stof van het kunstgras af. Het nadeel is echter dat het kunstgras door een harde of dikke waterstraal plat mogelijk plat gaat liggen. Het is dus belangrijk om enkel te nevelen. Gebruik dus absoluut geen hogedruk reiniger! Dit verplaatst het zand, spuit het zand tussen het kunstgras vandaan en beschadigt het kunstgras!

4. Borstelen

Door het kunstgras te borstelen met een speciale kunstgras borstelmachine veegt u de kunstgrasmat mooi en netjes schoon. Hierbij wordt het vuil dat u verwijdert direct opgevangen in een opvangbak. Heeft de kunstgras veger geen opvangbak? Dan kunt u het gemakkelijk naar één plaats borstelen, opvegen en weggooien. Het voordeel van uw kunstgras borstelen is dat u maar een keer tegen de vleug in hoeft te vegen. Hierbij wordt er minimaal zand meegenomen en de vezels staan direct omhoog. Op deze manier ziet uw kunstgras er zonder moeite weer strak en als nieuw uit. Zo bespaart u tijd en kunt u nog langer genieten van uw kunstgras!

In het kort

Hoewel het verleidelijk is om even de stofzuiger te pakken en het kunstgras schoon te maken, is dit absoluut geen goed idee. Het gebruik van de stofzuiger beschadigt het kunstgras, verwijdert het zand en is slecht voor de stofzuiger zelf. Kies in plaats daarvan voor het gebruik van geschikt gereedschap zoals een kunstgrasbezem of een elektrische kunstgras borstelmachine.