Met kunstgras haalt u een groot aantal voordelen in huis zoals het onderhoudsgemak, de kindvriendelijkheid van uw tuin en natuurlijk een altijd groen gazon. Maar ook kunstgras heeft van tijd tot tijd onderhoud nodig. Daarom is het belangrijk om kunstgras regelmatig te reinigen en schoon te maken. Hierdoor voorkomt u dat onkruid en mos de kans krijgen om uw mooie gazon te verpesten. Laten we samen eens kijken hoe u uw kunstgras het beste kunt schoonmaken en welke specifieke aandachtspunten er zijn bij het onderhouden ervan.

Hoe kan ik het beste mijn kunstgras schoonmaken?

Uw kunstgrasmat schoonmaken begint met regelmatig onderhoud. Het regelmatig verwijderen van bladeren, takjes en ander (tuin)afval zorgt ervoor dat uw gazon er netjes uit ziet en voorkomt dat de resten gaan verteren, wat het groeien van mos kan bevorderen.  Het eenvoudigste is om een speciale kunstgrasbezem in te zetten om het genoemde tuinafval te verwijderen. Voor grotere oppervlakten zijn er speciale elektrische borstelmachines beschikbaar met of zonder opvangbak waardoor u in een oogwenk uw kunstgras weer schoon krijgt. Een bijkomend voordeel van deze machines is dat u de kunstgrasvezels weer omhoog veegt, waardoor het kunstgras weer fris en schoon oogt. Daarnaast zorgt het regelmatig opvegen van het tuinafval voor een langere levensduur van de kunstgrasmat.

Waarom kunstgras schoonmaken?

Regelmatig schoonmaken van uw kunstgras zorgt er niet alleen voor dat uw tuin er weer mooi en netjes uit ziet, maar helpt ook de levensduur van het gras te verlengen. Zoals hiervoor al benoemd wordt, zorgen vuil, grond, blad en takjes ervoor dat er sneller mos of onkruid gaat groeien op het kunstgras. U kunt dus een intensieve onderhoudsbeurt van uw kunstgras voorkomen, door regelmatig uw kunstgrasmat kort schoon te maken.

Hoe vaak moet ik mijn kunstgras schoonmaken?

Dit hangt af van het gebruik en de locatie van uw kunstgras. Gemiddeld gezien is het aan te raden om één of twee wekelijks bladeren en ander vuil te verwijderen. Woont u bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving, dan is het zeker aan te raden om uw kunstgrasmat wekelijks een keer te vegen. Woont u in een minder of geen bosrijke omgeving, en komt er weinig blad op uw achtertuin? Dan is één keer in de maand of één keer in de twee maanden ook voldoende.

Hoe verwijder ik urinegeuren van huisdieren uit mijn kunstgras?

Als u huisdieren heeft is het verwijderen van urinegeuren uit kunstgras zeer waarschijnlijk een uitdaging waar u regelmatig tegen aanloopt. Om dit op te lossen hebben wij een tweetal producten. Ten eerste is Zeoliet een preventief middel voor urine op kunstgras en wordt op dezelfde manier toegepast als instrooizand. Daarnaast is Ecopets urineverwijderaar een middel wat de geuren en vlekken van urinegeuren kan verwijderen, doormiddel van micro-organismen. De Ecopets urineverwijderaar is echter geen preventief middel en zal regelmatig herhaald moeten worden als uw huisdieren op het kunstgras blijven lopen.

Hoe voorkom ik mos op mijn kunstgras?

Mos is een veelvoorkomend probleem in vochtige, schaduwrijke gebieden. Echter is het ook hier belangrijk om regelmatig uw kunstgras te vegen en bladeren en takjes te verwijderen. Zodra er grond of blad op het kunstgras gaat rotten in een schaduwrijk gebied heeft u binnen de kortste keren last van mos op het kunstgras. Is er al sprake van mos op uw kunstgrasmat? Dan is het belangrijk dat dit grondig verwijderd wordt. Dit kan gedaan worden met MossKade, wat het mos tot in de wortels dood. U kunt het mos ook laten verwijderen door onze experts op het gebied van kunstgras onderhoud. Zij komen dan langs met een speciale machine met tandjes, die het mos loswoelt. Vervolgens gaan ze met een borstelmachine met opvangbak over de kunstgrasmat, die de restjes opveegt. Ten slotte strooien wij het kunstgras in met kunstgraszout wat ervoor zorgt dat er de komende periode geen sprake meer is van mos en onkruid.

 

Wat is de beste manier om onkruid uit kunstgras te verwijderen en te voorkomen?

Hoewel kunstgras minder vatbaar is voor onkruid dan natuurlijk gras, is het volledig voorkomen van onkruid vrijwel onmogelijk. Meestal komt onkruid voornamelijk voor aan de randen of op plekken waar het onderdoek niet goed geplaatst is. Op deze plekken is er dan meestal sprake van onkruid dat door de mat groeit. Als dat het geval is, is het onkruid minder gemakkelijk te verwijderen en komt het onkruid sneller terug. Over het algemeen is onkruid in kunstgras vrij eenvoudig te verwijderen omdat het onkruid, met uitzondering van de randen, niet door de mat maar op de mat groeit. U zult dan ook zien dat u de onkruid tot aan de wortel eruit haalt, zodra u aan het uitstekende onkruid trekt. Als er sprake is van veel onkruid kunt u dit het beste verwijderen met een borstelmachine. Vervolgens strooit u de kunstgrasmat in met kunstgraszout, wat de laatste restjes onkruid en wortels dood. Door dit regelmatig te doen, kunt u onkruid in uw kunstgras voorkomen.

 

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kunstgras platter wordt?

U leest veel dat het regelmatig vegen van u kunstgras erg belangrijk is. Ook hier is dat van belang, want zo voorkomt u dat het kunstgras er oud en plat uit gaat zien. Ligt uw kunstgras al plat? U kunt dan het beste uw kunstgras borstelen met een borstelmachine. Deze zijn relatief klein, goed hanteerbaar en eenvoudig in het gebruik.

Binnenkort (medio mei 2024) gaan wij ons assortiment uitbreiden met nieuwe borstelmachines. Wilt u alvast meer weten over deze borstelmachines voor kunstgras? Bekijk hieronder onze TikTok om een voorproefje te krijgen van onze Roll&Comb 141E handborstelmachine.

Kan ik een hogedrukreiniger gebruiken om mijn kunstgras te reinigen?

Het gebruiken van een hogedrukreiniger om kunstgras te reinigen raden wij af. Hoewel er verschillend over gedacht wordt, is de kans groot dat de krachtige straal van de hogedrukreiniger de vezels van de kunstgrasmat beschadigt of platdrukt. Voor het verwijderen van klein vuil en stof is het voldoende als u de kunstgrasmat afspoelt met de tuinslang. Als het nodig is om krachtiger te reinigen, adviseren wij dit te doen met een kunstgrasbezem of kunstgrasborstelmachine.

 

Door bovenstaande adviezen op te volgen, zorgt u ervoor dat uw kunstgras er altijd op zijn best uit ziet. Uw kunstgras regelmatig schoonmaken voorkomt specifieke problemen zoals mos en onkruid. Daarnaast zorgt het onderhouden van uw kunstgras voor een langere levensduur van uw gazon!

Op naar een mooi en groen gazon met Kunstgrasonderhoud.com!